Etusivu » Leipomotyöntekijän perehdyttäminen

Leipomotyöntekijän perehdyttäminen

Jaa sivu:

Leipomoiden työntekijän työnopastus

Leipomotyöntekijät työskentelevät eri kokoisten leipomoiden tuotantotehtävissä.

Työnkuva vaihtelee koneiden käyttämisestä raaka-aineiden annosteluun ja taikinoiden tekemiseen sekä kaulimiseen. Leipoessa taikinoista muotoillaan erilaisia ruoka- ja kahvilatuotteita, esimerkiksi leipiä, pullia ja pikkuleipiä. 

Myös paistaminen ja pakkaaminen kuuluvat leipomotyöntekijän työnkuvaan, joskus myös tuotteiden jakelu. Leipomotyöntekijä saattaa työskennellä myös asiakaspalvelutehtävissä esimerkiksi leipomon yhteydessä sijaitsevassa myymälässä.

Ammatissa voi erikoistua myös johonkin tiettyyn työvaiheeseen. Leipomotyöntekijän lähinimikkeitä ovat leipuri, taikinantekijä, annostelija ja paistaja.

Leipomoalakin on koneistettu ja osin automatisoitu. Työntekijät hoitavat koneita, joilla valmistellaan taikinaa ja muotoillaan erilaisia leipomotuotteita. Koneita käytetään esimerkiksi kaulauksessa, täytössä, annostelussa ja pakkaamisessa. Esimerkiksi sokerit, rasvat, jauhot ja mausteet on punnittava annosteltaessa.

Kaulimisen jälkeen taikina siirtyy joko automatisoidulle tai leikkurilla varustetulle linjalle, ja usein jatkotyö tehdään käsin.

Leipomotyöntekijäksi pääsee suorittamalla elintarvikealan ammattitutkinnon toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona. Myös leipurin ammattitutkinnon, leipurimestarin tutkinnon sekä leipomoteollisuuden ammattitutkinnon voi suorittaa näyttötyönä.

Työ leipomoissa alkaa usein aamuyöllä, ja osa työntekijöistä saattaa tulla töihin ja puolilta öin. Suurleipomoissa tehdään myös kolmivuorotyötä.

Työhön opastaminen

Kullakin leipomolla on oma työ- ja toimintakulttuurinsa sekä usein myös omia erikoistuotteita, ja uusi työntekijä on opastettava talon tavoille.

Leipomotyöntekijän on tunnettava työpaikkansa koneet ja laitteet hyvin ja tunnettava myös niiden huolto ja puhdistus. Mahdollisesta korjaustarpeesta on opastettava ilmoittamaan ajoissa. Automatisoidulla linjalla työskentelevän on osattava tuotantoprosessi ja hallittava työskentely mahdollisissa häiriötilanteissa.

Työntekijä on opastettava myös työturvallisuutta koskeviin asioihin, sillä alalla sattuu työtapaturmia koneiden ja laitteiden kanssa työskenneltäessä. Terveysriskejä ovat jauhopöly, koneista lähtevät melu ja paistamisesta aiheutuva kuumuus. Työntekijät on opastettava suojavarusteiden käyttöön ja niiden huoltoon.

Leipomotyöntekijältä vaaditaan huolellisuutta, kädentaitoja tarkkuutta. Hänen on tunnettava raaka-aineet ja niistä valmistettavat tuotteet, tuotteiden laatuvaatimukset sekä noudatettava siisteyttä ja järjestystä.

Leipomotyöntekijät tarvitsevat hygieniaosaamista eli käytännössä hygieniapassin; poikkeuksen muodostavat kuinkin pelkästään leipiä, sämpylöitä, kuivakakkuja, keksejä tai pullaa valmistavat työntekijät.

Leipomotyöntekijät myös puhdistavat koneet ja laitteet. Puhdistusaineet sisältävät kemikaaleja, jolloin työntekijöiden on tiedettävä, mistä kemikaaliluettelo ja käyttöturvallisuustiedotteet löytyvät.

Ammatissa joutuu sopeutumaan aikaiseen heräämiseen ja ajoittain hyvin kiireiseen työrytmiin. Työhön kuuluu myös astioiden ja raaka-ainepakkausten nostamista ja kantamista, jolloin ergonomisiin työtapoihin opastaminen on tärkeää.

Esimerkkilomake

Jokaisella työpaikalla on omat erikoisuutensa. Myös leipomossa on opastettava työntekijät kunkin työtehtävän mukaisesti. Hyvin tehty materiaali parantaa tuottavuutta sekä työhyvinvointia.

Scroll to Top